Το μήνυμα μας προς όλους τους συναδέλφους


"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΝ... ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ... Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!"

Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Χάθηκε το ένα τρίτο της τηλεοπτικής αγοράς

Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ, spapachristoudi@isotimia.gr

ειδήσεις, σχόλια, παρασκήνια από την ελληνική και τη διεθνή επικαιρότητα

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ειδικά για την τηλεοπτική βιομηχανία όπου διαπιστώνεται συνεχής χωρίς πλέον ελπίδες ανάκαμψης, πτώση της διαφημιστικής αγοράς. Λίγο πριν δοθούν τα επίσημα στοιχεία της δαπάνης για τον Μάρτιο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναγνωρίζουν πως και το 2011 οι προοπτικές είναι εξαιρετικά δυσμενείς και αδυνατούν να εκτιμήσουν τους ρυθμούς της πτώσης για το επόμενο διάστημα.

Με αυτό το δεδομένο βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα οι προγραμματισμοί τηλεοπτικού προγράμματος για την επόμενη σεζόν, ενώ άρχισαν να σκάνε προβλήματα καθυστέρησης πληρωμών σε προμηθευτές προγράμματος. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι, όπως λέγεται, υπάρχει συμφωνία κορυφής ανάμεσα στους τρεις μεγάλους της αγοράς, Mega, ANT1 και Alpha, να πέσει πρόωρα η αυλαία της χρονιάς στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου. Με εξαίρεση τα ειδησεογραφικά προγράμματα, οι ζωντανές ψυχαγωγικές εκπομπές θα κατεβάσουν ρολά για καλοκαίρι σε μια ακόμη απόπειρα να μειωθεί το κόστος.

Παράλληλα στο εσωτερικό κάθε σταθμού συνεχίζονται οι προσπάθειες να συγκρατηθεί το κόστος λειτουργίας και οι περικοπές σε όλους τους τομείς. Κατά μέσο όρο οι μειώσεις κινούνται στα ίδια ποσοστά με τις απώλειες εσόδων, κατά 30% με 35%. Η φράση «Η αγορά επιστρέφει στα επίπεδα του 2002» φαίνεται ότι χαρακτηρίζει πλέον όλα τα επίπεδα, από το κόστος για νέες παραγωγές έως και τις αμοιβές στελεχών και παρουσιαστών.

Οι ετήσιοι ισολογισμοί που κατατέθηκαν αποκάλυψαν το μέγεθος της βουτιάς στην τηλεόραση τα προηγούμενα δυο χρόνια σε απόλυτα μεγέθη. Παρά τη ραγδαία άνοδο της τηλεθέασης, τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας έχασαν από το 2008 το ένα τρίτο της διαφημιστικής αγοράς. Τα διαφημιστικά έσοδα 860,7 εκατ. του 2008 έγιναν 711,9 το 2009 και 581,5 εκατ. το 2010.

Το σύνολο των διαφημιζόμενων κλάδων εμφανίζει μεγάλη πτώση στα κονδύλια επικοινωνίας. Ενδεικτικά και μόνο ο πρώτος σε διαφήμιση κλάδος τα δυο προηγούμενα έτη, αυτός των τροφίμων και ποτών, καταγράφει μείωση κονδυλίων για την τηλεόραση κατά 27,7%, οι τράπεζες κατά 20,4%,τα αυτοκίνητα κατά 15,3%, η τηλεφωνία κατά 13,6% και τα είδη σπιτιού κατά 11%.

Ανάλογη είναι η ποσοστιαία πτώση εσόδων από τη διαφήμιση σε κάθε κανάλι. Σε απόλυτα μεγέθη τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η ΝΕΤ που από 43,2 εκατ. το 2008, απορρόφησε 21,8 εκατ. το 2010. Εξίσου μεγάλη βουτιά εμφανίζουν τα διαφημιστικά έσοδα του Mega. Από 270,8 εκατ. πριν δυο χρόνια, έλαβε πέρυσι 175,1 εκατ. Ομοίως ο Alpha και το Star. O Alpha από έσοδα 137,8 εκατ. καταγράφει το 2010 έσοδα 89,7 εκατ. ενώ το Star αντίστοιχα από 141,7 εκατ. πέφτει στα 80,1. Ο ΑΝΤ1 βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, από 167,6 εκατ. το 2008, έβαλε στα ταμεία του 150,8 εκατ. Τέλος, το Alter από 88,8 εκατ., εμφανίζει έσοδα 58,2 εκατ. ευρώ.

Σωτηρία για το Alter με μνημόνιο των τραπεζών;

Με την υιοθέτηση ενός Μνημονίου και με σκληρά μέτρα περιστολής του κόστους λειτουργίας φέρεται να δίνεται η λύση σωτηρίας για το Alter. Το σενάριο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των τραπεζών, των μετόχων του καναλιού και του ενδιαφερόμενου fund Argo μεταδόθηκε σχεδόν επίσημα τις προηγούμενες μέρες από την πλευρά Κουρή-Γιαννίκου.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της «Ελεύθερης Τηλεόρασης» την περασμένη Τετάρτη, όταν η εταιρεία γνωστοποίησε πως αδυνατεί να δημοσιοποιήσει τον ετήσιο ισολογισμό της. Τα σενάρια ωστόσο είχαν ήδη φουντώσει. Σύμφωνα μ’ αυτά, ως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία για την είσοδο του Argofund στην «Ελεύθερη Τηλεόραση». Παλιοί και νέοι μέτοχοι προβλέπεται να έχουν το 48% του κεφαλαίου ενώ το μάνατζμεντ θα αναλάβουν οι εγγυήτριες τράπεζες. Το Alter θα αλλάξει ριζικά αφού το προβλεπόμενο σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει δραστική μείωση του προσωπικού έως και κατά 50%, την αλλαγή φυσιογνωμίας, τη μετονομασία του καναλιού σε Real TV και τη μετακόμισή του στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Γ. Κουρή στον Ταύρο.

Η πλευρά των Γ. Κουρή και Κ. Γιαννίκου υποσχέθηκε, χωρίς να δεσμευτεί, στις τρεις ενώσεις των εργαζομένων, ότι θα αποπληρώσει τους χρωστούμενους μισθούς ως τις 10 Απριλίου, ζητώντας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να βγει πάλι ζωντανό πρόγραμμα στον αέρα.

Στο περίμενε η εταιρεία Αναστασιάδη

Μια επιστολή του Θέμου Αναστασιάδη για καθυστερήσεις πληρωμών της παραγωγής της εκπομπής του «Όλα», έβαλε φωτιά στον ΑΝΤ1. Παρ’ όλο που επιχειρήθηκε να κατέβουν οι τόνοι και από το κανάλι επιτάχυναν τις διαδικασίες να βγει το κονδύλι πληρωμής για την εταιρεία του Θ. Αναστασιάδη, η δημοσιοποίηση της απαίτησης άνοιξε τις πληγές της τηλεόρασης. Πολλές εταιρείες παραγωγής βρίσκονται στην αναμονή για να πάρουν τα χρήματά τους για προγράμματα που έχουν παραδώσει πέραν του εξαμήνου.

Κύμα απολύσεων στα περιοδικά

Μετά τις «Αττικές Εκδόσεις» που προχώρησαν σε απολύσεις παρά τη μείωση κατά 15% στις αμοιβές, ένταση προέκυψε και στην ΙΜΑΚΟ. Οι 9 απολύσεις που ανακοίνωσε η εταιρεία, σύμφωνα με τον Πέτρο Κωστόπουλο είναι μόνο η αρχή για το συγκρότημα.

Άρωμα Ολυμπιακού στο Κανάλι 1

Σε αθλητικό μετατρέπεται ο δημοτικός σταθμός «Κανάλι 1» του Πειραιά μετά τη συμφωνία της διοίκησης με τον Β. Μαρινάκη. Πληροφορίες αναφέρουν πως επιτεύχθηκε συμφωνία ευρύτατου διαφημιστικού προγράμματος. Εξ αυτού, μετά τις 2 το μεσημέρι ο αέρας του ραδιοφωνικού σταθμού αποκτά ερυθρόλευκο χρώμα. Μένει να δούμε ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα λάβουν θέση πίσω από τα μικρόφωνα των αθλητικών εκπομπών.

Στην Κομισιόν το ΑΠΕ

Η απόφαση για μείωση κατά 10% των μισθών στο ΑΠΕ (δεν έχει καταχωρισθεί ως ΔΕΚΟ αλλά παραμένει ως επιδοτούμενος φορέας στη Γενική Κυβέρνηση) έφτασε ως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν, ζητώντας το σχόλιό της για τα ποια ένδικα μέσα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εργαζόμενοι ενάντια στην απόφαση αυτή. Στο ΑΠΕ όπου επικρατεί κλίμα έντασης, οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν ως τις 6 Απριλίου ενώ η διοίκηση προσέφυγε στα δικαστήρια.

«Ανταρσία» για τους ισολογισμούς

Η μάχη που λέγαμε για τη δημοσίευση των ισολογισμών ξέσπασε. Δεκαεπτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή ζητώντας να καταργηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση στον Τύπο. Η κυβέρνηση απέφυγε να λάβει ευθέως θέση, παραπέμποντας για τις αλλαγές στο νέο νόμο για τις κρατικές καταχωρίσεις, ενώ η ΕΣΗΕΑ κατήγγειλε νέα απόπειρα ελέγχου της πληροφόρησης.

Έτος προστίμων στην TV

Το ποσό των 3.279.000 ευρώ έφτασαν τα πρόστιμα που υπέβαλε το ΕΣΡ στην τηλεόραση. Επιβλήθηκαν συνολικά 263 χρηματικές κυρώσεις, οι 179 εξ αυτών σε τηλεοπτικούς σταθμούς και οι 84 σε ραδιοφωνικούς.

Παραίτηση Νέζη

Η παραίτηση του Στέργιου Νέζη από τον ΔΟΛ εκτιμάται ως αρχή εξελίξεων στον Οργανισμό. Πληροφορίες αναφέρουν πως συζητήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως και η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής του Οργανισμού.

Απολύσεις και στο ΣΚΑΪ

Παρά τις δεσμεύσεις ότι δεν θα γίνουν απολύσεις μετά τη μείωση κατά 10% των μισθών σε όλο το προσωπικό του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, ανακοινώθηκαν 16 απολύσεις εργαζομένων.

Επιπλέον κεφάλαιο στη Digea

Κατά 2.940.000 ευρώ αυξήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μας το μετοχικό κεφάλαιο της Digea παρόχου ψηφιακής τηλεόρασης. Έτσι καθένα από τα 7 κανάλια που μετέχουν στην εταιρεία πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 420.000 ευρώ. Και το ερώτημα είναι, τα έβαλαν τα λεφτά όλα τα κανάλια;

*** Με επιστολή του στη διοίκηση της ΕΡΤ επιβεβαίωσε αυτό που λεγόταν όλες τις προηγούμενες μέρες ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου. Αρνήθηκε να προσληφθεί ως συμβασιούχος ενός έτους, προτιμώντας να μείνει στο ραδιόφωνο του Nine. Όπως λέει μάλιστα, ο σχεδιασμός της κρατικής τηλεόρασης προέβλεπε να παρουσιάζει εναλλάξ με άλλους 3 δημοσιογράφους μια πολιτική εκπομπή την εβδομάδα. Εκτός από τον Μπ. Παπαπαναγιώτου άλλοι δυο δημοσιογράφοι δεν αποδέχτηκαν την πρόσληψή τους.

*** Με διαγωνισμό από τη διεύθυνση προμηθειών της ΕΡΤ θα καλύπτονται οι ενδυματολογικές ανάγκες της Μπήλιως Τσουκαλά στην εκπομπή «Έχει γούστο». Στο διαγωνισμό κατέθεσαν προσφορά ρούχων τρία γνωστά καταστήματα και επιλέχθηκε η NOTOSCOM με κόστος 1.900 ευρώ το μήνα.

*** Η τηλεόραση ανθίζει στη Γηραιά Ήπειρο. Σύμφωνα με την έκθεση του Audio Visual Observatory (AVO), στις 36 χώρες-μέλη του Παρατηρητηρίου λειτουργούν 9.893 τηλεοπτικά κανάλια, εξ αυτών τα 7.622 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο το 2010 προστέθηκαν περισσότερα από 300 κανάλια ενώ ήδη εκπέμπουν 414 σταθμοί σε Τηλεόραση Υψηλής Ευκρίνειας.


Πηγή αναδημοσίευσης : http://www.isotimia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts with Thumbnails