Το μήνυμα μας προς όλους τους συναδέλφους


"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΝ... ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ... Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!"

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

«Μαχαιροβγάλτης» τα βραβεία, «Attenberg» για τα Όσκαρ

Άρθρο από το  http://www.downtown.gr/  - Θοδωρής Δημητρόπουλος • 4/05/2011

Η απονομή των 2ων Βραβείων Ακαδημίας Κινηματογράφου επιφύλαξε αρκετές εκπλήξεις και στο τέλος μια περίεργη ανατροπή.

Πέρσι, στην παρθενική απονομή, ξέραμε λίγο ως πολύ πως θα πήγαινε η ιστορία. “Κυνόδοντας” τα πολλά βραβεία, με “Στρέλλα” για Α' Γυναικείο. Φέτος το πεδίο δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο, με 4-5 ταινίες να διαγωνίζονται περίπου στα ίσα σε όλα τα πεδία – και σε ένα από αυτά μάλιστα να το κερδίζουν όλες τους, έτσι, στα ίσα.

Μεγάλος θριαμβευτής ήταν ο φοβερός “Μαχαιροβγάλτης” του Γιάννη Οικονομίδη, που σάρωσε σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες, κερδίζοντας συνολικά 7 βραβεία. Εξ αυτών, τα Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, για ένα φιλμ ιδιαίτερο, που βλέπει τον δημιουργό του να συνεχίζει να προκαλεί τον εαυτό του.


Κι όμως, ο “Μαχαιροβγάλτης” δεν αποτέλεσε την πρόταση της Ακαδημίας για τα Όσκαρ! Η τιμή ανήκει στο “Attenberg” της Αθηνάς Τσαγκάρη, με την Ακαδημία προφανώς να μην προσεγγίζει πλέον το θέμα καλλιτεχνικά (αφού πρότειναν άλλο από το φιλμ που θεωρούν όντως καλύτερο της χρονιάς) αλλά... τζογαδόρικα. Δηλαδή, ποιο πιστεύουμε ότι θα κερδίσει. Και το μυαλό πήγε φυσικά στην ταινία που από όλες τις φετινές, μπορεί πιο ξεκάθαρα και πιο φυσικά να θεωρηθεί τρόπον τινά διάδοχος του “Κυνόδοντα”. Εξάλλου, το “Attenberg” έχει ήδη ξεκινήσει τον διεθνή του φεστιβαλικό κύκλο με επιτυχία. Αν όλα αυτά θα συντελέσουν σε μια διαδοχική οσκαρική υποψηφιότητα, θα αργήσουμε να το μάθουμε, πάντως το -φαινομενικό- σκεπτικό είναι συζητήσιμο και έχει ενδιαφέρον.

Το “Attenberg” κέρδισε επίσης -στο μεγαλύτερο στανταράκι της βραδιάς- το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου για την φανταστική Αριάν Λαμπέντ, γνωστή και ως “Εκείνη Που Κέρδισε Το Βραβείο Ερμηνείας Στη Βενετία Από Τη Νάταλι Πόρτμαν.”

Στον Α' Ανδρικό, νικητής ήταν ο Αργύρης Ξάφης για το ρόλο του στην ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα “Απ'τα Κόκαλα Βγαλμένα”. Η σάτιρα του συστήματος υγείας, προκάλεσε ένα κάποιο σούσουρο σχετικά με τη συμμετοχή της σε αυτά τα βραβεία, καθώς είναι ταινία διανομής 2011 αλλά εκμεταλλεύτηκε ένα παραθυράκι στον κανονισμό που θέτει ως προϋπόθεση εγκυρότητας μία προβολή, κάπως, κάπου, κάποτε. Η ίδια ταινία επικράτησε και στην κατηγορία Β' Αντρικού Ρόλου με τον Δημήτρη Ήμελλο.

Η “Χώρα Προέλευσης” του Σύλλα Τζουμέρκα ήρθε στην απονομή με τις περισσότερες υποψηφιότητες και φεύγει με 5 βραβεία, διάκριση κάθε άλλο παρά ασήμαντη. Μεταξύ αυτών, το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για τον Τζουμέρκα, Μουσικής για τους DrogATek, B' Γυναικείου για την Ιωάννα Τσιριγούλη.

Ενώ αξιοσημείωτο είναι το αποτέλεσμα της κατηγορίας Καλύτερου Μοντάζ όπου, σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την Ελληνική Ακαδημία, απονέμεται σε όλους τους υποψήφιους (!), δηλαδή τους Ιωάννα Σπηλιοπούλου (“Απ'τα Κόκαλα Βγαλμένα”), Πάνο Βουτσαρά (“Χώρα Προέλευσης”) και Γιάννη Χαλκιαδάκη (“Μαχαιροβγάλτης”), ο οποίος θα το κερδίσει και του χρόνου για τη δουλειά του στο “Wasted Youth”, αλλά τώρα προτρέχουμε.

Η τελετή της απονομής ξεκίνησε με βίντεο από την περσινή τιμητική βράβευση του Θανάση Βέγγου που έφυγε από τη ζωή λίγες ώρες νωρίτερα.

Αναλυτικά όλα τα βραβεία:

Ταινίας
“Μαχαιροβγάλτης”

Σκηνοθεσίας
Γιάννης Οικονομίδης - “Μαχαιροβγάλτης”

Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Σύλλας Τζουμέρκας - “Χώρα Προέλευσης”

Σεναρίου
Γιάννης Οικονομίδης, Δώρης Αυγερινόπουλος - “Μαχαιροβγάλτης”

Α' Γυναικείου Ρόλου
Αριάν Λαμπέντ - “Attenberg”

Α' Αντρικού Ρόλου
Αργύρης Ξάφης - “Απ'τα Κόκαλα Βγαλμένα”

Β' Αντρικού Ρόλου
Δημήτρης Ήμελλος - “Απ'τα Κόκαλα Βγαλμένα”

Β' Γυναικείου Ρόλου
Ιωάννα Τσιριγκούλη - “Χώρα Προέλευσης”

Μοντάζ
Γιάννης Χαλκιαδάκης - “Μαχαιροβγάλτης”
Ιωάννα Σπηλιοπούλου - “Απ'τα Κόκαλα Βγαλμένα”
Πάνος Βουτσαράς - “Χώρα Προέλευσης”

Φωτογραφίας
Δημήτρης Κατσαϊτης - “Μαχαιροβγάλτης”

Μουσικής
DrogATek - ”Χώρα Προέλευσης“

Ήχου
Ντίνος Κίττου, Κώστας Φυλακτίδης - “Μαχαιροβγάλτης”

Σκηνογραφίας
Ιουλία Σταυρίδου - “Μαχαιροβγάλτης”

Μακιγιάζ
Εύη Ζαφειροπούλου - “Χώρα Προέλευσης”

Ενδυματολογίας
Γιώργος Γεωργίου - “Ταξίδι στη Μυτιλήνη”

Ειδικών Εφέ και Καινοτομίας
Νίκος Μουτσέλος - “Υπογραφή”
Ντίνος Θεοδοσίους - “Σκυλιά”

Ντοκιμαντέρ
Άγγελη Ανδρικοπούλου, Αργύρης Τσεπελίκας - “Τα Παιδία δεν Παίζει”

Μικρού Μήκους
Γιώργος Ζώης - “Casus Belli”

Τιμητικό Βραβείο
Μιχάλης Κακογιάννης

*Πρόταση για Όσκαρ Ξενόγλωσσου, το “Attenberg”

Πηγή αναδημοσίευσης : http://www.downtown.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts with Thumbnails