Το μήνυμα μας προς όλους τους συναδέλφους


"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΝ... ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ... Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!"

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Τα «Χαμένα νιάτα» μας ανοίγουν Ρότερνταμ

Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ούτε μία ούτε δύο. Τρεις ελληνικές ταινίες επιλέχθηκαν για το 40ό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ (26 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου). Μία όμως, το ανεξάρτητο και χειροποίητο «Wasted youth», η δεύτερη μεγάλου μήκους του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, που γνωρίσαμε με την κωμωδία «Bang Bank», ανοίγει το φεστιβάλ.


Η ταινία, που συν-σκηνοθέτησε με το Γερμανό φίλο και συνεργάτη του Γιαν Φόσε, διαγωνίζεται για το ύψιστο βραβείο, έναν από τους τρεις Τίγρεις. Οι άλλες δύο ταινίες που συμμετέχουν είναι το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη (τμήμα «Bright future») και το «Casus belli» του Γιώργου Ζώη.

Το φημισμένο φεστιβάλ, που δίνει έμφαση στην ανακάλυψη δημιουργών, καλοβλέπει το ελληνικό σινεμά. Η αρχή έγινε το 2008 με την «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου (διαγωνιστικό τμήμα) και ακολούθησε το «Ecce momo» του Ανέστη Χαραλαμπίδη (εκτός διαγωνισμού στο επίσημο πρόγραμμα). Πέρυσι το «Μέσα στο δάσος» του Αγγελου Φραντζή προβλήθηκε στο τμήμα «Spectrum».

Η μεγάλη επιτυχία τού «Wasted youth» είναι ότι επιλέχθηκε να σηκώσει την αυλαία της διοργάνωσης. Τους λόγους που αποθεώνουν την ταινία ως «ένα σύγχρονο συναρπαστικό δράμα» εξηγεί ο διευθυντής του φεστιβάλ, Ρούτγκερ Γουόλφσον: «Σε πείθει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Είναι σαν ένας βίαιος (ακατέργαστος) οδηγός της Αθήνας τού σήμερα. Το ίδιο αληθινά είναι η ψυχολογία και τα προβλήματα των δύο πρωταγωνιστών. Η ταινία σκιαγραφεί με διακριτικό τρόπο τη σχέση ανάμεσα στους πολίτες και τις αρχές, ανάμεσα στις ατομικές ελευθερίες και την οικονομική πραγματικότητα».

Για τον 34χρονο σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, το «Wasted youth» είναι μια ταινία «για την εφηβεία και ένα σκληρό πορτρέτο της Αθήνας. Σκιαγραφεί την ψυχολογία μιας πόλης που βρίσκεται σε κρίση». Το στόρι εκτυλίσσεται σε ένα 24ωρο γύρω από δύο ήρωες. Ο ένας είναι ένας 16χρονος skateboarder (τον υποδύεται ο πρωτοεμφανιζόμενος Χάρης Μάρκου), που ζει ανέμελα, πάει σε πάρτι, κυνηγάει κορίτσια και φιγουράρει πάνω στο σκέιτ του φορώντας χαριτωμένα καπελάκια, φαρδιές βερμούδες και νεανικά t-shirt με στάμπες.

Ο δεύτερος είναι ένας 45χρονος άντρας (Ιερώνυμος Καλετσάνος). Χωρίς περιθώρια ξεγνοιασιάς, κάνει μια δουλειά που τον ταλαιπωρεί, δεν επικοινωνεί όπως θα ήθελε με την οικογένειά του και έχει στο κεφάλι του έναν φίλο, που τον πιέζει να κάνουν μια επικίνδυνη μπίζνα.

Οι δύο παράλληλες ιστορίες διασταυρώνονται με έναν τρόπο, «χωρίς όμως», όπως διευκρινίζει ο σκηνοθέτης, «οι ήρωες να συναντιούνται στο ίδιο κάδρο». Ακούγεται περίεργο; Οι απορίες θα λυθούν στη μεγάλη οθόνη τον Μάρτιο. Δεν είναι το μόνο στοιχείο που μας ιντριγκάρει. Το ίδιο «περίεργες» είναι και οι συνθήκες παραγωγής του «Wasted youth».

Είναι μια λόου μπάτζετ ταινία, που γυρίστηκε μέσα σε είκοσι μέρες τον Ιούλιο σε συνθήκες αφόρητου καύσωνα, με σενάριο που χωρούσε σε όλες κι όλες... πέντε σελίδες. Η ιδέα προέκυψε από τους δύο σκηνοθέτες που υπογράφουν το σενάριο έπειτα από βραδινές συζητήσεις στο σπίτι του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Χωρίς πολλές πολλές καθυστερήσεις -«υπάρχει μια ειδική κατηγορία ταινιών που πρέπει να γίνουν τώρα ή ποτέ»- είπαν: «Μοτέρ πάμε».

Είχαν ήδη βρει το νεαρό πρωταγωνιστή, τον 16χρονο Χάρη Μάρκου, που δεν είχε ιδέα από σινεμά. Τον ανακάλυψε μια φίλη του Παπαδημητρόπουλου στα Πετράλωνα, όπου τον είδε φυσικά πάνω στο σκέιτ. Στην αρχή ο νεαρός, μαθητής της Β' Λυκείου, νόμιζε ότι του κάνουν πλάκα. Ή ότι ήθελαν από αυτόν απλώς να κάνει σκέιτ. Τα πράγματα δεν ήταν έτσι, αφού όχι μόνο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά έπρεπε να αυτοσχεδιάζει.

«Επειδή ακριβώς δεν είχα σενάριο, ήθελα να "κλέψω" από αυτόν», λέει ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος. Ο Χάρης Μάρκου δεν είναι ο μόνος ερασιτέχνης του καστ. Τους δύο κολλητούς στην ταινία υποδύονται οι πραγματικοί του φίλοι, Αρθούρος Κιβίλιοφ και Τζέισον Ουάστορ.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται τελείως διαφορετικά από το «Bang Bank», που ήταν μια μεγάλη παραγωγή με διάσημους ηθοποιούς (Χαραλαμπόπουλος, Ημελλος), το «Wasted youth» για τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλου δεν είναι καθόλου «κάτι μικρό». Σίγουρα είναι πιο προσωπική ταινία. «Θέλω να κάνω διαφορετικές ταινίες», λέει.
* Παίζουν ακόμα: Μαρία Κυρόζι, Μαρία Σκουλά, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Γιώργος Κακανάκης. Σε ρόλο γκεστ οι σκηνοθέτες Σύλλας Τζουμέρκας και Γιάννης Οικονομίδης και οι Θέμις Μπαζάκα και Τάνια Σαββοπούλου.

Πηγή : http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts with Thumbnails