Το μήνυμα μας προς όλους τους συναδέλφους


"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΝ... ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ... Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!"

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

«Το πέταγμα του κύκνου» στους κινηματογράφους

Η οικολογική ταινία του Νίκου Τζίμα στους κινηματογράφους από 20 Ιανουαρίου.

Άρθρο από την Kathimerini.gr στις 14 Ιανουαρίου 2011



Εν αναμονή της συνάντησης με τον Νίκο Τζίμα, σκηνοθέτη των ταινιών, «Ο Αστραπόγιαννος» και «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» και καθώς τα τηλέφωνα κουδουνίζουν διαρκώς, συνειδητοποιεί κανείς 26 χρόνια μετά, ότι αυτός ο κινηματογραφιστής, που τότε συζητήθηκε πολύ, επιστρέφει δυναμικά με μία νέα ταινία «αμερικανικών προδιαγραφών», που σίγουρα θα συζητηθεί.

Το νέο εγχείρημα, «Το πέταγμα του κύκνου», αναφέρεται σε μία οικολογική καταστροφή από την απληστία των πολυεθνικών και ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο. Ντοκουμέντα, αυθεντικά, που χρειάστηκε 15 χρόνια για να τα συγκεντρώσει, όπως δήλωσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το ένιωθα σαν ανάγκη να κάνω κάτι σύγχρονο. Πριν από 15 χρόνια, που άρχισα να ασχολούμαι με την ταινία, έβλεπα την κρίση να έρχεται όχι με τη μορφή, που έχει σήμερα. Ήταν ηθική κρίση, η ηθική των πολυεθνικών, που κατακλύζει τον κόσμο. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι πώς να βγάλουμε χρήματα και αρχίσαμε να απαξιώνουμε τις αξίες μας σαν άνθρωποι. Αυτό με τρόμαζε και έλεγα ποιος μας πάει εκεί;».

Το «Πέταγμα του Κύκνου» είναι το πέταγμα της ψυχής στην ομορφιά της ζωής και της αγάπης, στη μαγεία της φύσης και του έρωτα, σε ό,τι έχασε ο άνθρωπος στη δίνη του σύγχρονου τρόπου ζωής, στο κυνήγι της καριέρας και της οικονομικής επιτυχίας.

Κεντρικός ήρωας της ιστορίας ο Αλέξης, ένα «golden boy», που υπηρέτησε το κέρδος αψηφώντας τις συνέπειες. Ο Αλέξης, μετατρέπεται «από άνθρωπος σε ένα ον που υποφέρει πολυτελώς», λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης και συνεχίζει:«Οι Αμερικανοί το μετέφρασαν σαν να έφυγε από ένα όμορφο και απλό σπίτι και μπήκε σε ένα χρυσό κλουβί».

Η απληστία της εταιρίας είναι η αιτία για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, με πολλά ανθρώπινα θύματα. Αυτό συνταράσσει τον Αλέξη και τον κάνει να επαναστατήσει. Έτσι έρχεται αντιμέτωπος με τα «μεγαθήρια».

Η ταινία ακολουθεί τους νόμους του Αριστοτέλη περί τραγωδίας. Αρχή, μέση, τέλος. Αντίθεση, σύγκρουση, ποιοτική μεταβολή και λύτρωση. Οι καταστάσεις φτάνουν στα άκρα και οι ήρωες γίνονται τραγικά σύμβολα της εποχής τους.

Η ταινία είναι αποκαλυπτική για το σήμερα, όπως ήταν το «Γαρύφαλλο» για τις αρχές του '50 υποστηρίζει ο σκηνοθέτης. Μία από τις πιο γνωστές ταινίες της δεκαετίας του 1980 που εξέταζε την ιστορία μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και τα γεγονότα που οδήγησαν τον «Ανθρωπο με το γαρύφαλλο», τον Νίκο Μπελογιάννη, το 1952 στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Για το σενάριο του Πετάγματος του κύκνου ο Τζίμας στα 15 χρόνια, που συγκέντρωνε τα στοιχεία, βρήκε αρωγό τον αείμνηστο Ανδρέα Φραγκιά και τον συγγραφέα-ακαδημαϊκό Θανάση Βαλτινό, τους ίδιους, δηλαδή, ανθρώπους που τον είχαν βοηθήσει στον «Άνθρωπο με το γαρύφαλλο».

«Ελπίζω μέσα από την ταινία να ενώσω την αγωνία μου με τους πολίτες», λέει ο σκηνοθέτης και δεν παραλείπει να σχολιάσει τον ρόλο του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού, του Θανάση Βέγγου, στην τωρινή του ταινία του. «Εύχομαι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Θανάσης Βέγγος, να ξεπεράσει τα προβλήματα τής υγείας του και να καταφέρει να βρεθεί στην πρεμιέρα της ταινίας, γιατί ξέρω πως το θέλει πολύ», λέει.

Ο Θανάσης Βέγγος υποδύεται τον πατέρα του Αλέξη, φίλος του οποίου -στην τανία- είναι ο Σωκράτης, τον οποίο υποδύεται οΤομ Φρέντερικ. Μεταξύ τους αναπτύχθηκε μία πολύ ισχυρή φιλία.

«Ο Φρέντερικ ''έπαθε'' με τον Βέγγο. Θα το δείτε στην ταινία, τον αγκαλιάζει και ξεχύνεται και από τους δύο ένα ποτάμι αγάπης», λέει ο Ν. Τζίμας.

Στο καστ της ταινίας «Το πέταγμα του κύκνου» περιλαμβάνονται οι Τζέιμς Ντάρσι, Λάρι Χάγκμαν (ο Τζέι Αρ της τηλεοπτικής σειράς «Ντάλας»), ο Ιρλανδός Κόλεμ Μίνι, η Αλίσια Γουίτ και η Λίντα Γκρέι. Από ελληνικής πλευράς, παίζουν, εκτός άλλων, οι Γιάννης Βούρος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θανάσης Βέγγος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Βασίλης Μαυρομάτης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αντώνης Αντωνίου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μπέττυ Μαγγίρα, Ρένος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ψαρράς, Μενέλαος Ντάφλος, Δέσποινα Μοίρου Δημήτρης Βερύκιος, Άλκης Παναγιωτίδης, Αλέξια Τερεζάκη, Στράτος Κανιαμός, Βίκυ Κουμούτσου και Δημήτρης Μακαλιάς.

Διανομέας της ταινίας είναι η εταιρεία ΟDEON και στους κινηματογράφους βγαίνει στις 20 Ιανουαρίου.

Πηγή αναδημοσίευσης : http://www.kathimerini.gr/  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts with Thumbnails