Το μήνυμα μας προς όλους τους συναδέλφους


"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΝ... ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ... Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!"

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Σχέδιο νόμο- φιάσκο για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Άρθρο από newstrap.gr
Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Αγωνία και ανησυχία στους κόλπους της κινηματογραφικής κοινότητας μετά την διαρροή του νέου νόμου περί Ελληνικής Κινηματογραφίας που προφανώς έγινε για να μετρήσουν οι αρμόδιοι τις αντιδράσεις των κινηματογραφιστών.

Απορούμε πως ο σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού σε θέματα κινηματογράφου, ο κ. Θανάσης Αργυρόπουλος δεν περιφρούρησε το σχέδιο νόμου και βρέθηκε στα χέρια συγκεκριμένων ανθρώπων, όταν όλη η κινηματογραφική κοινότητα περίμενε πως και πώς να αναρτηθεί στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση, όπως είχε δεσμευθεί ο κ. Παύλος Γερουλάνος.

Κατά γενική ομολογία είναι ένα σχέδιο ξεπερασμένο, ένας συντηρητικός νόμος που ωχριά μπροστά σε αυτόν της Μελίνας Μερκούρη σε οραματικότητα και προοπτική . Είναι ένα συντηρητικό
νομοσχέδιο δεν δίνει καμία δυνατότητα στους νέους ανθρώπους, αποκλείει τις ελληνικές ταινίες από τον κορυφαίο θεσμό το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , αφού καταργεί τα κινηματογραφικά βραβεία ποιότητας, μειώνει την επιστροφή φόρου στην αίθουσα , και φθάνει στο σημείο να δημιουργήσει αδιαφάνεια , αφού καταργεί την εκπροσώπηση των σωματείων από το Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου καθώς και από τις συνελεύσεις του ΕΚΚ και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Καταργεί , δηλαδή τους αιρετούς από όλα τα συμβούλια για να μην υπάρχει καμία εκπροσώπηση . Έτσι, ο πρόεδρος του Κέντρου Κινηματογράφου θα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, αφού όλα τα μέλη του συμβουλίου θα διορίζονται από τον υπουργό και θα είναι άτυπα.

Έτσι, ο οικονομικός απολογισμός του ΕΚΚ δεν θα κατεβαίνει προς ψήφιση στην στη συνέλευση, απλά θα δημοσιεύεται και θα υποβάλλεται προς έγκριση προς τον προϊστάμενο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού. Ενώ στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου δεν γίνεται καμία αναφορά στον δημιουργό – σκηνοθέτη και στον σεναριογράφο.

Ο βετεράνος κινηματογραφιστής Γιώργος Ζερβουλάκος σχολιάζοντας αυτό το νομοσχέδιο δήλωσε στη "Newstrap":

«Ο Ελληνικός Κινηματογράφος στο απόσπασμα. Ύστερα από κυοφορία χρόνων και εν κρυπτώ μελέτες η ετυμηγορία βγήκε. Εις θάνατον !! Ο Ελληνικός Κινηματογράφος επέζησε σε μαύρες μέρες, ξένες ή ντόπιες κατοχές, και κατάφερε να επιζήσει και να δημιουργήσει το θαύμα του Ελληνικού Κινηματογράφου στηριζόμενο στη λατρεία του κοινού. Τώρα, δεμένος χειροπόδαρα δεμένος μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα περιμένει τη χαριστική βολή. Εμπρός, λοιπόν, πυρ.

Το καινούργιο σχέδιο – νόμου για τον Ελληνικό Κινηματογράφο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις κινηματογραφίες του Γκέμπελ και του Μουσολίνι. Ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν μπορεί να ισχύσει ούτε στην Μπροσουάνα».

«Χάλια» ήταν η πρώτη αντίδραση που ακούσαμε από τα χείλη του σκηνοθέτη Νίκο Αλευρά, ο οποίος μεταφέροντας τον γενικότερο απόηχο υπογράμμισε:

«Ο Αγγελόπουλος, ο Κούνδουρος όλοι οι φίλοι σκηνοθέτες έχουμε διαλυθεί. Τραγική ιστορία»

Πάντως, δεν είναι απορίας άξιο το γεγονός, ότι βρίσκεται υπ΄ατμόν ο κινηματογραφικός κόσμος της χώρας απέναντι σε αυτό το νόμο –φιάσκο , που έναολόκληρο χρόνο μία άγνωστη επιτροπή προσπαθούσε να συνθέσει στα σκοτεινά υπόγεια της οδού Μπουμπουλίνας.

Όπως μαθαίνουμε θα υπάρξουν κινητοποιήσεις τόσον από τους φορείς τόσο από προσωπικότητες όσο και από νέους δημιουργούς, ανοίγοντας έτσι το κεφάλαιο:


« Γερουλάνος και πολιτισμός σε όλο το φάσμα».


Πηγή : http://newstrap.gr/m-politismos/2010-03-12-17-25-03/3764-sxedio-nomo--fiasko-gia-ton-elliniko-kinimatografo.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts with Thumbnails