Το μήνυμα μας προς όλους τους συναδέλφους


"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΝ... ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ... Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!"

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Σάμιουελ Φούλερ & Κώστας Ζάπας στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κιν/γράφου

«Το σινεμά είναι πεδίο μάχης. Αγάπη, μίσος, βία, δράση, θάνατος… Σε μία λέξη, συναίσθημα».

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον πρωτεργάτη του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, τον Σάμιουελ Φούλερ.Δημιουργός εξαιρετικά παραγωγικός αλλά παραγνωρισμένος, ο Φούλερ είναι το σημείο αναφοράς σκηνοθετών όπως ο Τζιμ Τζάρμους, ο Κουέντιν Ταραντίνο αλλά και ο Μάρτιν Σκορσέζε.Το 23ο Πανόραμα τον τιμά με την προβολή πέντε από τις πρώτες ταινίες του, δίνοντας για πρώτη φορά την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να έρθει σε επαφή με το σπουδαίο έργο του.

Η Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας

Του Κώστα Ζάπα

Το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου πρόκειται, επίσης, να παρουσιάσει σε πρώτη προβολή τη νέα ταινία του Κώστα Ζάπα, με τίτλο Η Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας.

Η ταινία συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της φετινής διοργάνωσης.

Σε μια πόλη, με heavy metal μουσική και τη φωνή της Μαρία Κάλλας να στοιχειώνει τους ήρωες, ένας ηλικιωμένος άντρας, πρώην τρομοκράτης, που ντύνεται γυναίκα, «η κόκκινη Μαρία», ζει χωρίς νόμους και κρύβεται στο περιθώριο σαν πόρνη και διασκεδαστής, χορεύοντας στα cafe παλιούς, ξεπερασμένους χορούς, για τους θαμώνες, που του δίνουν λεφτά. Στο δρόμο συναντά ένα νεαρό αγόρι που μένει εκεί σα χαμίνι, ετοιμοθάνατο από επίθεση νεοφασιστών, που ζουν στην ίδια πόλη.

Το αγόρι, εξαρτημένο από το αλκοόλ, ακούει τη φωνή της Μαρίας Κάλλας, μιλάει με τη νεκρή ντίβα, με τη μάνα που του λείπει. Σε overdose ονειρεύεται τον τέλειο κόσμο.

«Η κόκκινη Μαρία» σώζει το αγόρι και του μαθαίνει τη δουλειά. Για να επιβιώσουν μπουκάρουν σε cafe, δίνοντας παραστάσεις που μιλούν για ένα νέο πολιτικό Θεό, για το πολιτικό λάθος του Θεού και για το τέλος της ιδεολογίας. Ο κόσμος τους είναι άγριος. Κι αστείος. Μαζί γίνονται ο μάγος της φυλής, ο ιερός τρελός, ο αντάρτης. Ζουν μια μαγική προσωπική επανάσταση. Όμως μια σειρά από φόνους θα τους κάνουν από ιδεολόγους, κατά συρροή δολοφόνους.

Λίγα λόγια για τον Σκηνοθέτη

Ο Κώστας Ζάπας γεννήθηκε στην Αθήνα. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, The Last Porn Movie, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ (Αύγουστος 2006) και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κίεβο.

Η τρίτη ταινία του Μικρές Ελευθερίες χρηματοδοτήθηκε από τη Zentropa, την εταιρεία διεθνών κινηματογραφικών πωλήσεων που ανήκει στον Λαρς Φον Τρίερ.

Το περιοδικό Cineuropa τον χαρακτήρισε ως «έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους διεθνείς σκηνοθέτες του σινεμά του δημιουργού», η έγκριτη βρετανική εφημερίδα The Guardian τον θεωρεί ως «έναν από τους πρωταγωνιστές της ανερχόμενης ελληνικής κινηματογραφικής γενιάς» και η γαλλική L’Humanite αναφέρει τον Κώστα Ζάππα ως «την ελληνική εξαίρεση».

23ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
21 -31 Οκτωβρίου 2010

Trailer ταινίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts with Thumbnails