Το μήνυμα μας προς όλους τους συναδέλφους


"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΝ... ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ... Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!"

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Πολιτισμός τη απουσία Υπουργείου Πολιτισμού

Με μια κάποια καθυστέρη – καθώς τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα πάγωσαν τη χαρά και την αισιοδοξία που γέννησε η τελετή βραβείων της ΕΑΚ – σήμερα βγάζουμε εδώ προς τα έξω μερικά μόνο από τα ενθουσιώδη μηνύματα που ανταλλάξαμε στην Ομίχλη αμέσως μετά αυτήν την επίσημη πρώτη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο πόνος κι η οργή για όσα συνέβησαν όχι μόνο δεν θα μας εμποδίσουν να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε, αλλά θα μας κάνουν μαχητικότερους και πιο αποφασισμένους να προβάλουμε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων - τον συμμετοχικό των ενεργών πολιτών.



ΑΠΟ ΤΑ MAILS ΤΩΝ ΟΜΙΧΛΙΣΤΩΝ

Χθες βράδυ μπήκε η Άνοιξη.


Τάσος, Αντώνης, Νίκος, Γιώργος, Γιώργος, Θανάσης, Γιώργος, Ευθύμης, Βαρδής, ΄Αννα, Μίνα, Χρήστος, Πάνος, Βασίλης, Αλέξης, Κωνσταντίνος, Λυρικές, Κορές, “Θεσσαλονικείς”, Αντουανέττα, Γραμματικάκης, Πάνος, Ηρακλής, Γιώργος, Πηνελόπη, Μαίρη, Απολλώνια, Κώστας, Πάνος, Πέτρος, Γιώργος, Πύρπα, Μαργαρίτα, Στέλλα, Γιάννης, Χρήστος, Σίμος, κι άλλοι, κι άλλοι συμπληρώστε….

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα των γυρισμάτων της Ελισάβετ!

Σε λίγες μέρες ξεκινάει ο Σωτήρης. Η Λάγια την Τετάρτη. Ο Γιάνναρης ξεκίνησε.

Η Αθήνα συνεχίζει. Ο Φαφούτης τελειώνει. Ο Τσεμπερόπουλος δουλεύει.

Ο Λάνθιμος δουλεύει. Ο Κούτρας γράφει. Ο Αλεξίου ετοιμάζεται.

Ο Φρατζής έχει τελειώσει κι άλλοι, κι άλλοι, συμπληρώστε…. ας ευχηθούμε όλοι το καλύτερο!

Ελένη Κοσσυφίδου


Το ΔΣ της ΕΑΚ μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Κανένα φάουλ. Μόνο καλές κουβέντες άκουγα χθες βράδυ . Για τις ταινίες, για τους ανθρώπους που έδωσαν τα βραβεία (το κλου της βραδιάς), για το ότι φέραμε στο προσκήνιο μια άλλη Ελλάδα, όχι εκείνη που μας κάνει να ντρεπόμαστε. […] ΜΙΚΡΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ για τόνωση ηθικού. Οι διάφοροι εικαστικοί που συνέρρευσαν χθες, έχουν σκάσει από τη ζήλια τους και ρωτάνε πώς θα κάνουνε μια δική τους ακαδημία. Ζητώ την άδεια να τους πω το μυστικό. Συγχαρητήρια κύριοι συνάδελφοι. Thank you Academy!

Κατερίνα Ευαγγελάκου



Μπράβο Παιδιά!

Καταφέρατε το ακατόρθωτο Μια τέτοια τελετή να έχει αληθινό ρυθμό. Κι αυτό γιατί κάθε πράγμα που λεγόταν και κάθε άνθρωπος που εμφανιζόταν είχε ουσία. Επίσης καταφέρατε να κάνετε μια χαρούμενη και σοβαρή μαζί γιορτή ενσωματωμένη μέσα στην δύσκολή εποχή που ζούμε. Θα πω κι εγώ μπράβο Τάσο για το λόγο σου και Αντώνη για τον δικό σου. Η Μίνα και ο σινεμάς χαι λάιτ. Ο Αφγανός πρόεδρος, για μένα, καταπληκτική ιδέα. Και όλα τα υπόλοιπα εξαιρετικά. ΄Ηταν μια τομή.

Πολλά φιλιά

Ελένη Αλεξανδράκη



Συγχαρητήρια σε όλους!

Λιτότητα, σεμνότητα και, προπαντός, ΗΘΟΣ.

Καμάρωσα!

Αχιλλέας Κυριακίδης



Τάσο, και αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι της ΟΜΙΧΛΗΣ και της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ,

Σας ευχαριστούμε θερμά για αυτήν τη θαυμάσια γιορτή. Και στα καλύτερα μου

όνειρα δεν τη φανταζόμουν έτσι … Το χθεσινό δώρο εύχομαι να το ζήσουν όλοι οι συνάδελφοι.

Καλή δύναμη και καλές ταινίες, σε όλους μας. Φιλιά

Σταύρος


Πρόεδρε, συνάδελφε Τάσο, ήσουν άψογος!

΄Ολοι οι άνθρωποι της Ακαδημίας, τα μέλη της, το ΔΣ που μόχθησαν και έστησαν μια Τελετέ Απονομής για την οποία όχι μόνο δεν ντρεπόμαστε αλλά είμαστε υπερήφανοι.

Συγχαρητήρια σε όλους τους αμιλλόμενους ανεξαιρέτως.

Συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευμένους αλλά ιδιαίτερα σε όλους τους μη βραβευμένους, που πράγματι δεν υπήρξαν μεμψίμοιροι! αλλά και χαμογελούσαν και “καλομιλούσαν” για αυτούς που πήραν τα “ανοιχτήρια”. Αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Συγχαρητήρια και σε όλους τους ενδοομιχλικούς, ενδοακαδημαϊκούς και ΜΗ, που συνέβαλλαν στην οργάνωση της Τελετής, για τα κείμενα, για εκείνους με τις πρωτότυπες ιδέες, ιδιαίτερα η ιδέα της Αντουανέττας να “συνδέσει Αθήνα και Θεσσαλονίκη” ήταν πράγματι σούπερ, η ιδέα για Κορρέ και το εισαγωγικό για αυτόν κείμενο όλα τα λεφτά, συγχαρητήρια στον Τάσο για τα αιχμηρά, στοχευμένα λόγια του! ΄Αξιος Πρόεδρος! Συγχαρητήρια στον Αντώνη Καφετζόπουλο και για το βραβείο του αλλά και που έπιασε τον ταύρο απο τα κέρατα και του ψυθίρισε στο αυτί … στο ΄Αμπου Ντάμπι.

Σπύρος Ταραβήρας


Συγχαρητήρια σε όλους! Αποδείξατε ότι η φοβίες είναι ο χειρότερος σύμμαχος σε κάτι καινούργιο που πάει να γεννηθεί. Νιώθω ανακούφιση -και αναγνωρίζω- ότι οι δικές μου αποδείχτηκαν αβάσιμες. Καλή συνέχεια στην ΕΑΚ.

Παύλος Τσιαντός


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ.

ΧΘΕΣ ΕΝΙΩΣΑ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική, πρωτότυπη και “τολμηρή” επιλογή των προσώπων που έδωσαν τα βραβεία. Το στίγμα που έδωσαν είναι αυτό που έπρεπε. Κρατήσατε τα πάντα σε ένα υψηλό επίπεδο, όπως αρμόζει σε μια Ακαδημία καλλιτεχνών, πολιτών που δημιουργούν, αγωνιούν και αγωνίζονται κόντρα στο τέλμα, την έκπτωση, την απαξίωση, την ξεφτίλα. Χθες ένιωσα ότι “ταράξαμε τα νερά”. Κι εύχομαι το κυματάκι που σηκώσαμε να γίνει τσουνάμι (και να φτάσει μέχρι το Άμπου Ντάμπι-Μπράβο Καφέ!). ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Γιώργος Κορδέλλας


Πραγματικά μια απόλυτη επιτυχία! Δεν νομίζω θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα η τελετή, και αυτό μου είπαν όλοι όσοι μίλησα μετά, ακόμα και εκείνοι που ήταν επιφυλακτικοί στην αρχή μου είπαν ότι τους κέρδισε η λιτότητα, η σοβαρότητα με όσο χιούμορ χρειαζόταν, το σκηνικό, η συγκίνηση, ο ρυθμός, οι λόγοι ευχαριστηριών οι οποίοι είχαν την τέλεια ισορροπία, η έλλειψη του κιτς (μου το είπανε τουλάχιστον 5 διαφορετικοί ότι γλυτώσαμε το κιτς!) και πολύ βασικό που δεν το έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα: τα αντικειμενικά βραβεία! Η ουσία δηλαδή και αυτό που θα δώσει το κύρος για όλα τα υπόλοιπα μπορεί να κάνει η Ακαδημία.

Μπράβο στο τιμ που δούλεψε για αυτό, και σε όλο το ΔΣ, και σε όποιον συνέβαλε με τον τρόπο του και σε όλους μας για αυτό που δημιουργήσαμε σε τόσο μικρό διάστημα. Ήταν τέτοια εποχή πέρυσι που μόλις ξεκίνησε η Ομίχλη, και αποφασίσανε λίγοι να μην πάνε στα κρατικά βραβεία, που να το φανταζόμασταν αυτό που έγινε εχθές…!

Γιώργος Λυκιαρδόπουλος


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ: υποψήφιους, βραβευμένους, συντελεστές, οργανωτές, όλους!!!!!!! Και ευχαριστούμε.

Βάλερυ Κόντακος


Συγκινητικέ πρόεδρε της ΕΑΚ μας,

Υπερήφανη Ομίχλη,

Πραγματικά δεν ξέρω τι με συγκίνησε χθες περισσότερο: το εύθραυστο παράστημα του Βέγγου? Η αλήθεια του Αντώνη μας? Η αποφασιστικότητα του προεδρικού λόγου? Το χρυσό «Ανοιχτήρι» που άνοιξε τις καρδιές μας? Το πρώτο κεράκι της Ομίχλης μας? Τα χειροκροτήματα που δε σταματούσαν? Οι αναποδιές που μας βγήκαν σε καλό? Ο γιος μου που επιτέλους ικανοποιήθηκε? Τα κείμενα του Παναγιωτόπουλου και του Μακρή? Τα βίντεα του Μαυροψαρίδη? Το φως του Αργυροηλιόπουλου? Δεν ξέρω πραγματικά…

Πριν ακόμα βρεθώ με το αλκοόλ είχα μεθύσει. Απ’ τα χαρούμενα πρόσωπα των συναδέρφων μας, τη δύναμη της φιλίας μας, το πείσμα των ταινιών μας…

Έρωτας ή τίποτα

Αλέξης Καρδαράς


Ιδρυτική εποχή, όχι μόνο για νέους ουσιαστικούς θεσμούς αλλά και για συλλογικές προσπάθειες ανάτασης που σέβονται και αναδεικνύουν το ατομικό. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους…!!!

Αλέξανδρος Παπαηλιού


Και μια ελπίδα ακόμα Αγγελική, αφού πιστεύουμε ότι η πολιτική δεν μπορεί να είναι απλώς μια διαχείρηση των οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων, και ότι ο πολιτισμός άπτεται της μοίρας του συλλογικού βίου για την διατήρηση της ιδέας της δημοκρατίας και τη μετάλλαξη της. Μπορούμε κι από το δημόσιο βήμα των τιμών και ευχαριστιών, να συνεχίζουμε να ασκούμε κριτική λιτά περιεκτικά, και να παράγουμε εναλλακτική και επίκαιρη πολιτική σκέψη, όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά με το δικό του ύφος και τρόπο. Νομίζω πως έχει σημασία αυτό, ιδιαίτερα σε συγκυρίες τόσο κρίσιμες. Ο Τάσος Μπ. και ο Αντώνης Κ. σηκώσαν έστω και μόνοι το βάρος αντάξια. Συγχαρητήρια πολλά σε όλους για όλα που είδαμε και αισθανθήκαμε χθες βράδυ μαζί. Και του χρόνου ακόμα καλύτερα.

Φωτεινή Σισκοπούλου


΄Ενα μεγάλο μπράβο και από μένα. Γιατί ιδιωτικά τα μπράβο τα είπα σε πολύ κόσμο χθες… Ναι νιώθω ότι αποδείξαμε ότι υπάρχει φως στον πολιτισμό αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας. Η σεμνή, λιτή, low budget, ολιγόλεπτη και ουσιαστική τελετή μας εξέπληξε ευχάριστα όλους. Η επιλογή των ανθρώπων που έδωσαν βραβεία εξαιρετική. Για μένα φάνηκε μια σύνδεση του κόσμου του κινηματογράφου με την υπόλοιπη κοινωνία. Οι αρχιτέκτονες που έδωσαν το βραβείο σκηνογραφίας, ο Κορρές για το μοντάζ, τα παιδιά για το βραβείο καλύτερης ταινίας, ο αφγανός πρόεδρος για το ντοκυμαντερ κ.α. Όλοι αυτοί προέβαλαν ήθος και φαντασία και φύσηξαν ένα αεράκι με ιδιαίτερη βαρύτητα για το τι πολιτισμό αξίζουμε να έχουμε… Να ευχηθώ καλή συνέχεια στην Ακαδημία και να υπενθυμίσω ότι από αύριο οφείλει να δείξει έργο σε πιο δύσκολες και ουσιαστικές αποστολές. Όσο για την Ομίχλη…έδειξε το παράδειγμα για να ακολουθήσουν ανάλογα εγχειρήματα και στον υπόλοιπο καλλιτεχνικο κόσμο. Αυτήν τη σύνδεση με τα κοινά πιστεύω ότι πρέπει να την αναπτύξουμε πλέον γιατί αλλιώς θα είμαστε κοντόφθαλμοι, μίζεροι και γραφικοί. Πρέπει να παρεμβαίνει η κίνηση αυτή όχι μόνο στα στενά όρια του οίκου μας. Πρέπει να αφουγκραζόμαστε αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Και από αύριο τα κεφάλια μέσα, έχει πορείες για τα νέα μέτρα, έχουμε δουλειά για το νόμο…

Νίκος Λυκ


Μπράβο σε όλους τους ανθρώπους που δημιούργησαν με μεράκι κι αποτελεσματικότητα αυτή την τελετή, μπράβο και στα βραβεία που είναι με διαφορά πιο δίκαια από παλιά. Μην ξεχνάμε πως η τελετή των βραβείων ήταν η αφορμή της «εξέγερσης» μας ένα χρόνο πριν. Είναι συγκινητικό. Αυτό που βγήκε είχε τη μυρωδιά όλων μας.

Βαρδής Μαρινάκης


Συμφωνώ, η βραδιά είχε μεγάλη επιτυχία, αξιοκρατικά τα βραβεία και πολύ καλά οργανωμένη η τελετή. Συγχαρητήρια στην ομάδα που δούλεψε για αυτό.

Λιλέτ Μπόταση


Μπράβο σε όλους μας! ΕΑΚ και ομίχλη!
΄Ολοι, όλοι ανεξαιρέτως, έχουμε βάλει με τον τρόπο μας, ένα μικρό συν Από δω βγαίνει η αποτελεσματικότητα, η δύναμη, η μαγεία!
Αυτό που ξεκινήσαμε ένα χρόνο πριν, υπερβαίνει τα όρια του σινεμά. Του πολιτισμού. Είναι πολιτική με την ουσία της λέξης.
Αυτό που κάνουμε αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Προχωράμε ακόμη πιο δυνατά, με κέφι και έμπνευση.
Θα κάνουμε ταινίες ακόμη πιο δυνατές, γιατι γουστάρουμε. Και μάθαμε να ζούμε τη χαρά όλων σαν δική μας. Γιατί είναι δική μας.
Πέρασα φανταστικά χτες παίδες, και είσασταν όλοι υπέροχοι! Χαίρομαι που είμαστε μια τόσο δυνατή παρέα.

Αυτό είναι ζωή. Αληθινή ζωή.

Δημήτρης Αθανίτης


Συνήθως δεν προσθέτω και γω άλλη μία απ’τα ίδια στα μέηλ της Ομίχλης όμως αυτή τη φορά….

Πάμε λοιπόν: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που δούλεψαν για την χθεσινή βραδιά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’αυτούς που ξεκίνησαν και στους επόμενους που συντάχθηκαν με την Ομίχλη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της Ακαδημίας που έδωσαν δικαιότατα τα βραβεία σε όσους τα πήραν.

Ένοιωσα για πρώτη φορά στη ζωή μου οτι επιτέλους άξιζε τον κόπο που βρέθηκα σ’αυτήν την απονομή βραβείων, ότι όταν γεράσω θα λέω ότι ήμουνα και γω εκεί στην ΠΡΩΤΗ παρουσίαση της τελετής από την Ακαδημία.

Χθες γέλασα μέχρι δακρύων όταν ο -respect- Καφές σημείωσε σαρκαστικά ότι το Άμπου Ντάμπι δεν έχει καθόλου συμβολικό χαρακτήρα(!) και συγκινήθηκα μέχρι δακρύων όταν ο Βέγγος τον οποίο απολάμβανα πιτσιρίκι στη δεκαετία του εξήντα στάθηκε με τα χίλια ζόρια μπροστά σε όλους μας και το χειροκρότημα δεν εννοούσε να σταματήσει με τίποτε.

Χαιρετώ συγκινημένος

Γιάννης Ξανθόπουλος



ΜΠΡΑΒΟ κι από μένα λίγο καθυστερημένα.

Σε όλους. Σ’ αυτούς που έστησαν μια απονομή που επιτέλους μας τιμά. Στις, επιτέλους, αντικειμενικές βραβεύσεις μετά από χρόνια παρωδίας! Σε όλους τους βραβευμένους και σ’ όλους τους υποψήφιους αλλά κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πρωτεργάτες της Ομίχλης που ένα χρόνο πριν ξεκίνησαν αυτή την ιστορία που μας έφερε ως εδώ. Η προχθεσινή βραδιά με γέμισε αισιοδοξία και χαρά.Και χάρηκα και που σας είδα γιατί σας είχα επιθυμήσει….

Υ.Γ. Καλό κουράγιο και καλή δύναμη σ’ όσους αρχίζουν γυρίσματα αυτές τις μέρες.

Ελισάβετ Χρονοπούλου


Συγχαρητήρια στην Ακαδημία, στον Τάσο, σ’ όλους τους φίλους της Ομίχλης για την υπέροχη βραδυά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ! Συγχαρητήρια Σταύρο Ψυλλάκη, το άξιζες!

Βασίλης Λουλές


Συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν γι αυτό το αποτέλεσμα της ΕΑΚ, μακριά από ντουντούκες, δήθεν καταλήψεις, παρακλήσεις, διαμαρτυρίες, γκρίνιες και συμβατικά αιτήματα. Οι μεγάλες ανατροπές προκύπτουν από κινήσεις που ΔΡΟΥΝ μέσα στα πράγματα και όχι απ’αυτές που αντι-δρούν σ’αυτά. Και δρούν σχεδιασμένα και ευγενικά, χαμηλόφωνα, απρόοπτα και αμετάκλητα. Καλή συνέχεια, ακόμα πιο δραστική.

Αντρέας Θωμόπουλος



http://fogfilms.org/?p=752

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts with Thumbnails