Το μήνυμα μας προς όλους τους συναδέλφους


"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΝ... ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ... Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!"

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: Η κυβέρνηση αγνοεί τους δημιουργούς

Αποφασισμένη να επιβάλει το αντιδραστικό νομοσχέδιο - «νεκροθάφτη» της κινηματογραφικής τέχνης είναι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ακόμη και η περίφημη «διαβούλευση» των λίγων ημερών μέσω του διαδικτύου, γύρισε «μπούμερανγκ», αφού πλήθος φορέων και κινηματογραφιστών τάχθηκαν και από το εν λόγω «βήμα» κατά του νομοσχεδίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να φέρει το νομοσχέδιο προς συζήτηση στη Βουλή στα μέσα της επόμενης βδομάδας, αγνοώντας το πλήθος των τεκμηριωμένων αντιδράσεων και καθιστώντας, μέσω αυτής της επιδεκτικής απαξίωσης, σαφές ποιους δε θεωρεί ως «συνομιλητές» της: Τη μεγάλη
 πλειοψηφία των κινηματογραφιστών και των φορέων τους. Αντίθετα, βρήκε αμέσως ανταπόκριση από την ομάδα που αυτοαποκαλείται «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» (σ.σ. ένα μόρφωμα που προσπαθεί να «πείσει» τους δημιουργούς ότι το «συμφέρον» τους βρίσκεται στην «ελεύθερη αγορά» της ιδιωτικής παραγωγής) και ορισμένους παραγωγούς.

Οι αντιδράσεις της κινηματογραφικής κοινότητας είχαν διάφορες μορφές, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ με την ανοιχτή σύσκεψη με θέμα «Οργάνωση μιας αποτελεσματικής αντιπαράθεσης στο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο», που οργάνωσε στις 2 Νοέμβρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ, το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ και η Αχτίδα Καλλιτεχνών της ΚΟΑ. Απορρίπτοντας, μετά από αναλυτική κριτική, ως έχει το νομοσχέδιο, το ΚΚΕ καλεί τους κινηματογραφιστές, όχι μόνο να αντιπαλέψουν την εμπορευματοποίηση της τέχνης τους, αλλά και να συντονίσουν τη δημιουργικότητά τους με τον αγώνα για μια άλλη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη, σε ρήξη με τα μονοπώλια, προς όφελος του λαού.

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει το νομοσχέδιο δεν προέρχεται από κάποιου είδους «εμμονή» ή «θάρρος», αλλά από την αναγκαιότητα, για το σύστημα, να επιβληθούν άμεσα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στο πεδίο του πολιτισμού, «καθαρίζοντας» το πεδίο προς όφελος της «αγοράς». Ένα πρώτο βήμα είναι η πλήρης απαξίωση του κινηματογράφου ως μορφή τέχνης και η υποβάθμιση του σκηνοθέτη, που προωθούνται μέσα από το νομοσχέδιο.

Στην - απίθανη πάντως - περίπτωση που το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού παίρνει στα σοβαρά τη διαδικτυακή «διαβούλευση», θα έχει μάλλον πρόβλημα, αφού, σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, από τη «διαβούλευση», που ολοκληρώθηκε στις 4/11, προκύπτει ότι κατά του νομοσχεδίου συγκεντρώθηκαν 4.952 ψήφοι και υπέρ μόλις 399. Πρόκειται για θετικές γνώμες κάτω από κείμενα σκηνοθετών και φορέων που αναρτήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας. Μετά και από αυτό, οι φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
 
Πηγή : http://cinema-nikos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts with Thumbnails