Το μήνυμα μας προς όλους τους συναδέλφους


"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΝ... ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ... Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!"

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ‏ ΑΠΟ ΤΗΝ Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών

Ανακοινωση από την Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών

Σε μια εποχή που Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. μαζί με Ε.Ε.–Δ.Ν.Τ. με την σύμφωνη γνώμη Ν.Δ.-ΛΑ.Ο.Σ. ξεθεμελιώνουν κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση, που η συντριπτική πλειοψηφία των σκηνοθετών αδυνατεί να δημιουργήσει, να διανείμει το κινηματογραφικό της έργο και να επιβιώσει μέσα από την ίδια του την τέχνη θεωρούμε ότι όλο και περισσότεροι δημιουργοί πρέπει να πάρουν θέση στον αγώνα, ενάντια στην επίθεση που δέχεται η τέχνη του κινηματογράφου από τις δυνάμεις της «αγοράς», οποιονδήποτε «μανδύα» και αν φέρουν. Να πάρουν θέση ενάντια στον νόμο για τον κινηματογράφο που «θεσμοθετεί» η Κυβέρνηση.


Με το «νέο» νόμο η τέχνη με κυνικότητα περιγράφεται ως προϊόν προς πώληση, εμπόρευμα στα χέρια των επιχειρηματιών. Έτσι μετά τον έλεγχο των μέσων παραγωγής και διανομής, μετά την
 εμπορευματοποίηση του κινηματογραφικού έργου, μετά την προσπάθεια ενσωμάτωσης των δημιουργών μέσα από το προηγούμενο νομικό καθεστώς, τώρα προχωράνε στον ολοκληρωτικό έλεγχο των δημιουργών και συντελεστών της κινηματογραφικής ταινίας.

Αυτός ο νόμος δεν παίρνει διορθώσεις. Πρέπει να αποσυρθεί. Η νέα γενιά κινηματογραφιστών πρέπει να γυρίσει την πλάτη στα παζαρέματα και τις συντεχνιακές λογικές που περιορίζουν την κριτική για το νομοσχεδιο στο θεμα της εκπροσώπησης στο ΕΚΚ, δεν πρέπει να παρασυρθεί από την αυταπάτη ότι η «αγορά» θα τους «λύσει» τα προβλήματα, οτι η επαφή και η συμπόρευση με τους παράγοντες της αγοράς στο χώρο του κινηματογράφου και των τεχνών θα τους επιτρέψει και θα τους ωθήσει να δημιουργήσουν αληθινή τέχνη. Η «αγορά» είναι που θα τους μετατρέψει σε υπαλλήλους των πολυεθνικών του οπτικοακουστικού τομέα τσακίζοντας το καλλιτεχνικό τους όραμα, εκτρέποντας την τέχνη απο την κοινωνική της αποστολή που είναι να συντελεί στην αισθητική, πνευματική, ηθική αφύπνιση και ανύψωση του λαού.

Η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» καλεί τα σωματεία του χώρου και τους ανθρώπους που τον απαρτίζουν (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σεναριογράφους, μουσικοσυνθέτες, τεχνικούς, κινηματογραφικές λέσχες, σπουδαστές) να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας την Τετάρτη 24/11/2010 και ώρα 12:00 σε διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού.

Απαιτούμε, παλεύουμε για :

  • Τη δημιουργία δημόσιου οργανισμού κινηματογράφου
  • Την ανάπτυξη δημόσιου εθνικού δικτύου διανομής
  • Τη γενναία οικονομική στήριξη και τη διευρυμένη αξιοποίηση της εγχώριας κινηματογραφικής δημιουργίας.
  • Την αναβάθμιση της κινηματογραφικής παιδείας από το επίπεδο της σχολικής αισθητικής αγωγής έως την ίδρυση Ανώτατων Σχολών κινηματογράφου
  • Τον αναπροσανατολισμό και την αναβάθμιση του θεσμού των Φεστιβάλ.
Η τέχνη ανθίζει μέσα στους αγώνες


Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών (Δ.Ε.Σ.)

"Για σας ο κινηματογράφος είναι ένα θέαμα.
Για μένα είναι σχεδόν μια αντίληψη του κόσμου.
Ο κινηματογράφος είναι φορέας της κίνησης.
Ο κινηματογράφος είναι τόλμη.
Ο κινηματογράφος διαδίδει ιδέες".
Β. ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ

email: film_des@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts with Thumbnails