Αθήνα
Αντιδράσεις και διαφωνίες εντός του κινηματογραφικού κόσμου έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Υπέρ έχουν ταχθεί η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου και οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη», ενώ τη διαφωνία τους με σημεία του νομοσχεδίου έχουν εκφράσει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.
Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) χαρακτηρίζει ως θετική την κίνηση του υπουργείου που -όπως λέει- «ικανοποίησε επιτέλους το χρόνιο αίτημα των κινηματογραφιστών για έναν σύγχρονο, αναπτυξιακό νόμο».
«Δεν αντιλαμβανόμαστε και αρνούμαστε να δεχτούμε την επιμονή τόσο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών όσο και άλλων σωματείων να πολεμήσουν τον καινούριο νόμο» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΠΣΕΚ.
«Ένα είναι σίγουρο: θα πάψουν να επωφελούνται οικονομικά και θεσμικά, όπως συμβαίνει με το ισχύον καθεστώς, και θα πρέπει εφεξής να λειτουργήσουν ως ελεγκτικοί μηχανισμοί των θεσμών και όχι ως θεσμοί» συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Πρωταρχικός στόχος αυτού του νόμου είναι η επίλυση των αγκυλώσεων του παρελθόντος στη διαδικασία παραγωγής» αναφέρει η ΕΣΠΕΚ.
«Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι και να πάψουμε να συγχέουμε τη δημιουργική συζήτηση και την υποβολή προτάσεων βελτίωσης του νόμου με την καθολική και υστερόβουλη επίθεση προς αυτό» καταλήγει η ανακοίνωση.
Αλλά και οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη δίνουν την Τρίτη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου.
Οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη έχουν ήδη ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου και επιθυμούν να δείξουν ότι δεν στρέφεται όλος ο κινηματογραφικός κόσμος κατά των αλλαγών.
Αντιδράσεις προκαλεί κείμενο με υπογραφές
Σε επιστολή του προς τον Τύπο ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς που αυτή την εποχή βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι έμεινε κατάπληκτος όταν είδε το όνομά του σε μια λίστα εναντίον του νομοσχεδίου του υπουργού κ. Γερουλάνου για τον κινηματογράφο.
«Θεωρώ φασιστική τη μέθοδο που συνιστάται να χρησιμοποιηθεί το όνομά μου για σκοπούς που απορρίπτω απολύτως. Διάβασα το νομοσχέδιο και το βρίσκω απαραίτητο για να εκμοντερνιστεί ο ελληνικός κινηματογράφος και να έρθει στον εικοστό πρώτο αιώνα με τις τεράστιες αλλαγές που γίνονται και που θα συνεχίσουν να γίνονται» αναφέρει στην ανακοίνωση ο κ. Γαβράς.
Έκπληκτος δηλώνει και ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, από το γεγονός ότι είδε την υπογραφή του σε λίστα υπογραφών που κυκλοφορεί, η οποία ζητά την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον κινηματογράφο.
«Η υπογραφή μου υπεκλάπη από ένα κείμενο, που αφορούσε συγκεκριμένα το ζήτημα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της οποίας είμαι μέλος. Τι κατάντια!» αναφέρει ο σκηνοθέτης σε ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε την άποψή μου για το σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο κρίνω θετικό».
Ο Παντελής Βούλγαρης εκτιμά ότι «ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί και κυρίως να εφαρμοστεί, χωρίς να αλλοιωθεί ο αναπτυξιακός του χαρακτήρας».
«Η ομάδα των ενεργών Ελλήνων κινηματογραφιστών, που εκπροσωπεί τη Ελλάδα στο εξωτερικό και που συγκινεί, αλλά και αφυπνίζει το ελληνικό κοινό, ήρθε η ώρα, επιτέλους, να έχει τον νόμο, που θα προστατεύει την πολυφωνία της κινηματογραφικής έκφρασης και θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες στην ανεξάρτητη παραγωγή» επισημαίνει.
Πηγή : news.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.