Το μήνυμα μας προς όλους τους συναδέλφους


"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΝ... ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ... Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!"

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σινε-εκπαίδευση και στην Ελλάδα

Ι∆ΡΥΕΤΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΩΣΠΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΑΚΑ∆ΗΜΙΑ

Του Παύλου Θ. Κάγιου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ενα πιλοτικό πρόγραµµα κινηµατογραφικής εκπαίδευσης, πάνω στο οποίο το υπουργείο Πολιτισµού θα χτίσει την – επί χρόνια διεκδικούµενη – ανώτατη κινηµατογραφική εκπαίδευση, το Εκπαιδευτικό Πειραµατικό Εργαστήρι Ερευνας της Κινηµατογραφικής Τέχνης, ανήγγειλε η κίνηση των δραστήριων Κινηµατογραφιστών στην οµίχλη, παρουσία του υπουργού Πολιτισµού και Τουρισµού ΠαύλουΓερουλάνου και του Κώστα Γαβρά, στο πλαίσιο συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδηµίας Κινηµατογράφου.

«Θέλουµεενεργούς κινηµατογραφιστές που να συµµετέχουνστις όποιες αποφάσεις της Πολιτείαςκαι όχι παθητικούς δέκτες των νόµων γιατί αυτοί θα αφορούν το δικό τους αύριο και το µέλλον του ελληνικούκινηµατογράφου», είπε ο υπουργόςΠολιτισµού.

«Αν ψηφιστεί ο νέος κινηµατογραφικός νόµος από τη Βουλή, µπορεί να υπάρξει φως στο τούνελ», έλεγε στα «ΝΕΑ» αµέσως µετά ο διάσηµος έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, που συντόνισε εισηγήσεις στο συνέδριο «Η σηµασία τη οπτικοακουστικής παιδείας».

«Σίγουρα δεν πρέπει να έχουµε αυταπάτες πως µε έναν νόµο, όσο καλό κι αν είναι αυτό, θα αποκτήσουµεαυτόµατα και καλό κινηµατογράφο,αλλά θα µεγαλώσειτις δυνατότητες να γίνουνκαλύτερες ταινίες», πρόσθεσε.

∆εν είναι και ζήτηµα παιδείας το να κάνουµε καλύτερες ταινίες, κ. Γαβρά;

Σε µεγάλο βαθµό, ναι. Η Ελλάδα είναι η µόνη χώραστις 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν διαθέτει ανώτατη κινηµατογραφική εκπαίδευση. ∆εν πρέπει να ξεχνάµε πως «καλές ταινίες» δεν κάνουν σώνει και καλά οι ανώτατες σχολές.

Αλλά βοηθούν τα ταλαντούχα άτοµα να αποδώσουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσµατικά το υπάρχων ταλέντο τους. Μπορεί ο κινηµατογράφος να µη διδάσκεται, αλλά η σωστή εκπαίδευση βοηθάει και να ξεχωρίσουν και να επικρατήσουν οιπιο ταλαντούχες φω νές. Ο γιος σας,Ροµέν Γαβράς,θα συµµετάσχει µε την πρώτη µεγάλου µήκους ταινία του«Notre jour viendra» στο φετινό Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης. Πώς είδατε την ταινία του;

Ο Ροµέν ακολουθεί τον δικό του δρόµο. ∆εν είναι η δική µου συνέχεια. Η ζωή και οι αποφάσεις είναι δικές του. Οσο και να “ακουµπάει” σε µένα, δεν πρόκειται να ξεχωρίσει και να έχει διάρκεια, αν δενέχει να πει δικά του πράγµατα. Η πρώτη µεγάλου µήκους ταινία του είναι καλή. Αν είχαν προσέξει πιο πολύ το σενάριο, το αποτέλεσµα θα ήταν καλύτερο.

Αλήθεια, το σενάριοδιδάσκεται;

Στον παγκόσµιο κινηµατογράφο το ζήτηµα του σεναρίου είναι το υπ’ αριθµόν ένα πρόβληµα. Η νέα σχολή κινηµατογραφίας που θα γίνει στην Ελλάδα πρέπει να το προσέξει πολύ και να δηµιουργήσει ειδικό τµήµα. Αν θέλουµε να κάνουµε καλές ταινίες που να ενδιαφέρουν τον κόσµο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα καλά σενάρια.





«Μπορεί ο κινηµατογράφος να µη διδάσκεται, αλλά η σωστή εκπαίδευση βοηθάει και να ξεχωρίσουν και να επικρατήσουν οι πιο ταλαντούχες φωνές» 
 
 
Πειραµατικό Εργαστήρι

Οι Κινηµατογραφιστές στην Οµίχλη επεξεργάζονται ήδη το πρώτο βήµα για τη δηµιουργία κινηµατογραφικής εκπαίδευσης ανώτατου επιπέδου στην Ελλάδα, το Εκπαιδευτικό Πειραµατικό Εργαστήρι Ερευνας της Κινηµατογραφικής Τέχνης, που «θα έχει πιλοτική µορφή µέχρι τη δηµιουργία µιας Πρότυπης Ανώτατης Σχολής Κινηµατογράφου και Οπτικοακουστικών Τεχνών», όπως είπαν.

Το Εργαστήρι θα είναι τριετές µε 12 σπουδαστές και δωρεάν φοίτηση ύστερα από εξετάσεις.

Πηγή : http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts with Thumbnails