Από άρθρο της Ελευθεροτυπίας, Τρίτη 11 Μαΐου 2010
Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Ο άνθρωπος που είχε επί 13 χρόνια τη διεύθυνση του δημοφιλούς τμήματος του Φεστιβάλ «Νέοι Ορίζοντες» ανέλαβε από χθες τη διεύθυνσή του, στη θέση της Δέσποινας Μουζάκη που παραιτήθηκε. Εχει πολύ δρόμο μπροστά του και λιγότερα λεφτά. Η φετινή διοργάνωση, πάντως, δεν θα γίνει τον Νοέμβριο, αλλά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου
Επιστρέφει στις «ρίζες» του το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε χθες τον νέο διευθυντή του, τον Δημήτρη Εϊπίδη, ένα καταξιωμένο πρόσωπο στον χώρο των ελληνικών κινηματογραφικών φεστιβάλ, από την εποχή που, στο πλευρό του Μισέλ Δημόπουλου, διηύθυνε το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα του φεστιβάλ, «Νέοι Ορίζοντες».
Προηγήθηκε βέβαια, πριν από δέκα μέρες, η παραίτηση της Δέσποινας Μουζάκη, που ήταν στο τιμόνι του θεσμού από το 2005.
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γυρνάει στους ανθρώπους που το ανέδειξαν και στήριξαν τη διεθνοποίησή του από το 1992. Ο Δημήτρης Εϊπίδης συντόνιζε για 13 χρόνια (1992-2005) το δυναμικότερο και δημοφιλέστερο μεταξύ των σινεφίλ κομμάτι του φεστιβάλ, προτείνοντας φρέσκους δημιουργούς και ταινίες που ανανέωναν το κινηματογραφικό είδος. Σύστησε στο ελληνικό κοινό το πολιτικό σινεμά, άγνωστες διεθνείς κινηματογραφίες και ονόματα σκηνοθετών όπως οι Κιαροστάμι, Χάνεκε, Χάρτλεϊ, Κιτάνο, Εγκογιάν κ.ά.
Τους «Νέους Ορίζοντες» αποχαιρέτησε το 2005. Τους κατήργησε η Δέσποινα Μουζάκη, όταν τη διόρισε καλλιτεχνική διευθύντρια ο Πέτρος Τατούλης, απομακρύνοντας τον Μισέλ Δημόπουλο. Η Μουζάκη περιόρισε τον Εϊπίδη στη διεύθυνση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι σχέσεις τής τέως διευθύντριας και του νυν διευθυντή δεν ήταν οι καλύτερες. Είχαν άλλωστε συγκρουστεί πολλές φορές και είχαν εκφράσει τις διαφωνίες τους.
«Νιώθω δέος, ανησυχία, αλλά και έτοιμος να αναλάβω την πρόκληση. Χρειάζεται μεγάλη εφευρετικότητα ώστε να επιβιώσει, αλλά και να βελτιωθεί το φεστιβάλ», μας είπε ο Δημήτρης Εϊπίδης. Εχει βέβαια μεγάλη εμπειρία σε θεσμικές θέσεις, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Εκτός από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο διευθύνει εδώ και 12 χρόνια -και θα συνεχίσει να το κάνει, αφού, όπως είπε, «είναι το αγαπημένο μου παιδί»- είναι από το 2003 υπεύθυνος προγραμματισμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρέικιαβικ, ήταν από τους ιδρυτές του Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, ενώ επιλέγει τις ευρωπαϊκές ταινίες του Φεστιβάλ του Τορόντο.
Ο δρόμος βέβαια για την 51η διοργάνωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ενώ μένει λίγο χρόνος προετοιμασίας, η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα και του πολιτισμού και εκκρεμεί ο κινηματογραφικός νόμος.
«Είναι δύσκολα τα πράγματα, λόγω της γενικότερης κατάστασης. Θα γίνουν περικοπές. Πρέπει να κάνουμε ένα καλό φεστιβάλ, στα οικονομικά όρια που θα μας επιβληθούν», λέει. Εκτός από τα χρέη των προηγούμενων διοργανώσεων, ο Δημήτρης Εϊπίδης θα κληθεί να κάνει φεστιβάλ με ένα σχετικά συμμαζεμένο μπάτζετ. Ενώ η προηγούμενη γενική συνέλευση του φεστιβάλ κατέληξε σε έναν προϋπολογισμό ύψους 6.450.000 ευρώ, το υπουργείο Πολιτισμού, για προφανείς λόγους, θα δώσει λιγότερα.
Το φετινό φεστιβάλ μετατίθεται για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Θα είναι μικρότερο. Αυτό σημαίνει «λιγότερες ταινίες, αλλά και καλύτερες», όπως λέει ο νέος διευθυντής του. Καθόλου κακό! Ισα ίσα που το φεστιβάλ, κατά κοινή ομολογία, είχε γιγαντωθεί υπερβολικά.
Η θητεία της Δέσποινας Μουζάκη είχε λήξει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Παρατάθηκε όμως από τον Αντώνη Σαμαρά - λόγω προεκλογικής περιόδου- και η Μουζάκη είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας το επετειακό 50ό Φεστιβάλ, το οποίο αποδείχτηκε και επεισοδιακό- με την άρνηση των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» να συμμετάσχουν.
«Αφότου ανέλαβα, μαζί με τον Γιώργο Χωραφά ως πρόεδρο, είχαμε δηλώσει ότι θα κάνουμε μόνο μία θητεία. Εγώ δεν είμαι άνθρωπος της καρέκλας», μας είπε η Δέσποινα Μουζάκη, που θα συνεχίσει το έργο της ως μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ δεν αποκλείεται να στραφεί σε ξένες παραγωγές. «Αισθάνομαι», κάνει τον απολογισμό της, «πως έδωσα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Φτιάξαμε τα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως τα "Crossroads" και "Agora" και βοηθήσαμε τους νέους με τα τμήματα "Digital Wave", "Work in Progress" και "Generation Next"».
Οσο για το κινηματογραφικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει ότι είναι προ των πυλών. Εκκρεμούν κάποιες νομικές λεπτομέρειες, αλλά θα ξεκινήσει διαδικτυακή διαβούλευση στο τέλος του μήνα. Ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πάντως, ο Δημήτρης Εϊπίδης, αναχωρεί αύριο για το Φεστιβάλ των Κανών, που είναι κομβικό σημείο για την προετοιμασία του δικού μας φεστιβάλ. Είμαστε σίγουροι ότι θα μαζέψει ό,τι καλύτερο μπορεί από τη νέα κινηματογραφική σοδειά. *
Πηγή : http://www.enet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.