Το μήνυμα μας προς όλους τους συναδέλφους


"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΝ... ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ... Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!"

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Το ελληνικό σινεμά αντιστέκεται στην κρίση

Είκοσι τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας περιλαμβάνει το εγχώριο κινηματογραφικό μενού για την ερχόμενη σεζόν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ  από άρθρο Το ΒΗΜΑ Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Παρά την οικονομική κρίση των ημερών ο ελληνικός κινηματογράφος δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει και τόσο μεγάλο πρόβλημα. Είκοσι τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας (για να μην αναφερθούμε στα ντοκυμαντέρ) βρίσκονται στο ρόστερ για την ερχόμενη χειμερινή σεζόν. Κάποιες από αυτές είναι ήδη ολοκληρωμένες, κάποιες γυρίζονται τώρα και κάποιες βρίσκονται στο στάδιο του μοντάζ.
Εχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στην τελευταία ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, στον ασπρόμαυρο (ή μάλλον κατάμαυρο) «Μαχαιροβγάλτη», στο «Γάλα» του Γιώργου Σιούγα , μεταφορά στον κινηματογράφο του θεατρικού θριάμβου του Βασίλη Κατσικονούρη, καθώς επίσης και στα «Οπωροφόρα της Αθήνας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου , που βασίζονται στη συλλογή διηγημάτων του ΣωτήρηΔημητρίου. Είναι και οι τρεις έτοιμες και έχουν ήδη εξασφαλίσει διανομή (ODEON, Feelgood Εntertainment). Ολες αυτές οι γυναίκες

Η σχέση χρήματος- ελευθερίας μέσα από τα μάτια μιας κοπέλας εκτυλίσσεται σε «45 m2 », όπως λέγεται η νέα ταινία του Στράτου Τζίτζη, στην οποία μια 23χρονη πωλήτρια ( Εφη Λογγίνου ) αποφασίζει να πιάσει μόνη ένα σπίτι 45 τετραγωνικών μέτρων και να ξεφύγει από την επίβλεψη της μητέρας της. Τρεις νέες γυναίκες ( Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νικολίτσα Ντρίζη, Κατερίνα Φωτιάδη ), που αγνοούν η μια την ύπαρξη της άλλης μέχρι να συνειδητοποιήσουν τον απρόβλεπτο ρόλο της μοίρας, είναι τα κεντρικά πρόσωπα στις «Τρεις μέρες ευτυχίας» του Δημήτρη Αθανίτη, ενώ το «Αttenbeerg» της ΑθηνάςΡαχήλ Τσαγγάρη, που επίσης έχει εξασφαλίσει διανομή, είναι το πορτρέτο μιας ασυμβίβαστης κοπέλας, η οποία, όπως διαβάζουμε, « ερωτευμένη- ή μήπως όχι; - ανακαλύπτει το σεξ και δοκιμάζει τα όρια της φιλίας ».

Τέλος, με κεντρικούς ήρωες δύο νεαρούς σε ένα άγονο και απομακρυσμένο από τον κόσμο τοπίο της Κρήτης ο «Κόκκινος ουρανός» της Λάγιας Γιούργου ασχολείται με τη δοκιμασία της φιλίας, όταν η ζωή των δύο ηρώων ταράσσεται από (τι άλλο;) την άφιξη μιας κοπέλας (την υποδύεται η φινλανδή ηθοποιός Πίλα Βιτάλα ).

Από την τρέλα της μεγαλούπολης στην ηρεμία της επαρχίας


Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και ο μικρός Φωκίων Σπύρογλου στο «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λ. Παπαστάθη (αριστερά φωτό)

Ο νοσοκομειακός «πληθυσμός», γιατρών, διοικητικών υπαλλήλων, νοσηλευτών και ασθενών, στον τρελό χορό της αθηναϊκής καθημερινότητας είναι το θέμα της ταινίας «Απ΄ τα κόκαλα βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα όπου κεντρικός ήρωας είναι ένας ειδικευόμενος ορθοπαιδικός γιατρός ( Χρήστος Λούλης ) που ξεκινά την καριέρα του στο φανταστικό Γενικό Ορθοπαιδικό Νοσοκομείο «Αγιοι Πάντες», κάπου στις παρυφές της Αθήνας.

Στους «Ιππείς της Πύλου» που σκηνοθέτησε ο ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος και θα διανεμηθούν από την Οdeon κεντρικό πρόσωπο είναι ένας φημισμένος ηθοποιός (τον υποδύεται ο ίδιος), ο οποίος έχοντας απολέσει όλη του την περιουσία εγκαταλείπει την Αθήνα και αναζητεί «καταφύγιο» στην επονομαζόμενη από τους κατοίκους της Πρότυπη Πολιτεία «Πολυπύλου». Το πλούσιο καστ της ταινίας απαρτίζουν οι Γιώργος Κιμούλης, Ηλίας Λογοθέτης, Αντώνης Καφετζόπουλος κ.ά. Ενδιαφέρον ακούγεται και το σκηνοθετικό εύρημα της ταινίας «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη, που αναφέρεται στην επιστροφή ενός ανθρώπου στον τόπο του ύστερα από 20 χρόνια φυγής του στο Παρίσι. « Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι υποκειμενικά πλάνα του ανθρώπου που επιστρέφει » λέει ο Παπαστάθης, ο οποίος σκηνοθετεί για πρώτη φορά ταινία μυθοπλασίας μετά την επιτυχία του «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον». «Βλέπει τον κόσμο χωρίς ο ίδιος να φαίνεται και καταγράφει την επιστροφή του με μια κάμερα που κουβαλάει πάντα μαζί του. Μόνο στην τελευταία σκηνή θα δούμε το πρόσωπό του». Στην ταινία παίζουν οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορμπά.

Οικογενειακές σχέσεις και μνήμες

Η Γιούλα Μπούνταλη και ο Θάνος Σαμαράς αναζητούν «Χώρα προέλευσης» στην ταινία του Σ. Τζουμέρκα (αριστερά φωτό)

Γυρισμένη σε φυσικούς χώρους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Επανομής και της Χαλκίδας και με ένα πολυμελές καστ ηθοποιών - Αμαλία Μουτούση, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκος Λίτσης, Θάνος Σαμαράς, Χρήστος Πασσαλής κ.ά.- η «Χώρα προέλευσης», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, ακούγεται εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα γιατί ανατρέχει σε τρεις γενιές μιας ελληνικής οικογένειας (΄50, Μεταπολίτευση και σήμερα). Τοποθετημένη σε ένα εικαστικό περιβάλλον η «Υπογραφή», δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου («Οταν ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη») καταγράφει την πορεία δύο ανθρώπων ενώ προσπαθούν να αλλάξουν τη ζωή τους, να υπερβούν επιλογές που φάνταζαν οριστικές και δεσμευτικές, να αρνηθούν ρόλους και ταυτότητες. Στην «Απνοια» του Αρη Μπαφαλούκα (πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του) ένας 23χρονος κολυμβητής καταδύεται στα σκοτεινά νερά μιας πισίνας αμέσως μετά τη νίκη του στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες και όσο το σώμα του αιωρείται στο νερό μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν ξετυλίγονται στο μυαλό του...

Σκαλίζοντας τις μνήμες των παιδικών χρόνων του ο Παναγιώτης Φαφούτης, σκηνοθέτης της «Κληρονόμου», υπογράφει μια πολύ πιο προσωπική ταινία, τον «Παράδεισο», με φόντο το καρναβάλι της Πάτρας, γενέτειρας του σκηνοθέτη.

Από την Αλάσκα στον... Νικ Νόλτε

Εχουν περάσει χρόνια από τότε που ο Γιάννης Φάγκρας άρχισε να γυρίζει το «Forget me not», ένα φιλμ περιπλάνησης στη μακρινή Αλάσκα με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου. Αγνωστο αν εφέτος η ταινία θα παιχτεί, όμως τουλάχιστον είναι έτοιμη.

Τα αρχικά που πλάθουν τον τίτλο της τελευταίας ταινίας του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «Jace» έχουν αποτελέσει μυστήριο, καθώς ουδείς μπορεί να καταλάβει τι σημαίνουν και ο ίδιος ο σκηνοθέτης αρνείται να πει. Στο φιλμ πάντως, που παρουσιάζεται ως σκοτεινή παραλλαγή του «Ολιβερ Τουίστ», το Jace είναι όνομα. Παίζουν πολλοί ηθοποιοί ανάμεσα στους οποίους οι Αργύρης Ξάφης, Μηνάς Χατζησάββας, Ακύλλας Καραζήσης και Χρήστος Λούλης.

Ως ταινία περιπλάνησης όμως πλασάρεται και ο «Θάνατος που ονειρεύτηκα» του Παναγιώτη Κράββα στην οποία μια παρέα εφήβων γίνεται άθελά της πρωταγωνίστρια σε ένα σκηνικό θανάτου.

Οι λαθρομετανάστες ναυαγοί που περισυλλέγονται από το πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου τροφοδοτούν με ιδέες το σενάριο της τελευταίας ταινίας του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Μan in the sea» με τη Θεοδώρα Τζήμου και τον Αντώνη Καρυστινό, ενώ μετανάστες δεύτερης γενιάς είναι τα κεντρικά πρόσωπα του «Κανένα» του Χρήστου Νικολέρη, που θα διανεμηθεί από τη Village.

Τέλος περιμένουμε την τελευταία ταινία του Νίκου Ζερβού («Show bitch»), του Κώστα Ζάπα («Η ανταρσία της κόκκινης Μαρίας»), της Ελισάβετ Χρονοπούλου («Ο Αννίβας προ των πυλών») αλλά και τη γυρισμένη στην Αρκαδία «Αrcadia lost» του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ στην οποία πρωταγωνιστεί ο Νικ Νόλτε.


Πηγή : http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts with Thumbnails