Το μήνυμα μας προς όλους τους συναδέλφους


"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΝ... ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ... Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!"

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ‏

Αθήνα 12/07/2010


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Οι σκηνοθέτες της διαφήμισης που υπογράφουμε αυτήν την παρέμβαση, θέλουμε να τοποθετηθούμε στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας καταθέτοντας τις παρακάτω διαπιστώσεις και αποφάσεις:


1. Ο αριθμός των εταιρειών που δηλώνουν αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους απέναντι σε μας και όλους τους εργαζόμενους και προμηθευτές τους, διαρκώς μεγαλώνει.

2. Η κρίση εμπιστοσύνης διευρύνεται δηλητηριάζοντας τις εργασιακές σχέσεις. Η υπονόμευση της ελάχιστης αναγκαίας κοινωνικής συνοχής στο χώρο, φοβόμαστε πως σύντομα θ’ αρχίσει να επηρεάζει το ίδιο το παραγόμενο έργο.

3. Τα φαινόμενα διαπλοκής και αθέμιτου ανταγωνισμού, μαζί με τις δυσλειτουργίες της οικονομίας της χώρας, έχουν οδηγήσει και την διαφημιστική αγορά σ’ έναν φαύλο κύκλο παθογένειας. Η εύκολη λύση της υλοποίησης μέρους της ελληνικής παραγωγής στο εξωτερικό είναι ένα πρώτο δείγμα. Οι παραγωγοί που μεταφέρουν το πελατολόγιό τους ανερυθρίαστα από μια προβληματική εταιρία σε μια άλλη, «υγιή», απελευθερώνοντάς το από τα χρέη, είναι επίσης θλιβερή πραγματικότητα.

4. Η έλλειψη οποιουδήποτε συγκεκριμένου πλαισίου συνεργασίας με συμφωνητικά ή συμβάσεις, αφήνει έκθετους τους πάντες. Οι νόμοι της ζούγκλας δεν τιμούν κανέναν, ούτε ως επαγγελματία αλλά και ούτε ως άνθρωπο.

5. Η απουσία θεσμοθετημένων φορέων εκπροσώπησης στον κλάδο της διαφήμισης (π.χ. παραγωγών, σκηνοθετών) κάνει δύσκολη την οποιαδήποτε προσέγγιση και συνεννόηση.

6. Οι σκηνοθέτες που υπογράφουμε την παρούσα, δηλώνουμε την απόφασή μας ν’ αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες αλλά και τις ευθύνες που μας αναλογούν, με πρώτο βήμα τη δημιουργία μιας Ένωσης Σκηνοθετών Ελληνικής Διαφήμισης, με σκοπό την προάσπιση και ανάδειξη της σημασίας του επαγγέλματός μας αλλά και την συμβολή μας στον επανασχεδιασμό του τοπίου της παραγωγής της ελληνικής διαφημιστικής ταινίας.

7. Η συμφωνία με τις εταιρίες παραγωγής πάνω στο σχέδιο ενός κοινά αποδεκτού συμφωνητικού, που θα οριοθετεί κατά τρόπο σαφή και σύννομο τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εταίρων, εκσυγχρονίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας κατά τα διεθνή πρότυπα, θεωρούμε πως είναι ο πρώτος κρίσιμος στόχος για μια καινούργια αρχή από την προσεχή περίοδο (Σεπτέμβριος 2010).

8. Η αποπληρωμή το αργότερο εντός 30 ημερών από το γύρισμα για όλες τις ειδικότητες, είναι μια λύση που εγγυάται την εργασιακή ειρήνη κι ασφάλεια για όλους τους συντελεστές, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε. Πρόκειται για εύλογο και κοινό αίτημα χρόνων, που θ’ αποτελέσει την αφετηρία ξεκαθαρίσματος του τοπίου και τη βάση της ανάκτησης της κλονισμένης εμπιστοσύνης και συνοχής.

9. Η άρνησή μας να συνεργαστούμε με εταιρίες που αποδείχτηκαν ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντί μας, τις θυγατρικές ή συγγενικές τους, αλλά και όσες φιλοξενούν παραγωγούς που έχουν αποδειχτεί αφερέγγυοι, είναι το ελάχιστο μέσον προστασίας της αξιοπρέπειάς μας και των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

10. Στη βάση των παραπάνω καλούμε όλους τους επαγγελματίες του χώρου, τις εταιρίες παραγωγής, τις διαφημιστικές αλλά και τους διαφημιζόμενους, να συνεργαστούμε στην κατεύθυνση εξορθολογισμού του τοπίου με όλες τις αναγκαίες διορθώσεις που θα επιτρέψουν να γίνει η αγορά υγιής στο σύνολό της.

Τέλος, θέλουμε να θυμίσουμε σε όλους ότι μόνο η ειλικρινής συνεννόηση, η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να αποκαταστήσουν την ελληνική διαφήμιση στη θέση που της αξίζει και ν’ ανακτήσουμε όλοι οι παράγοντες τη σχέση μας με τις καλλιτεχνικές και ανθρώπινες αξίες, που θα πρέπει να την χαρακτηρίζουν.

Οι Σκηνοθέτες:

1. Αλαβάνος Νικόλαος
2. Ανδρονίδης Πλάτων
3. Βαφειάδης Χάρης
4. Βλάχος Κοσμάς
5. Γαϊτανίδης Γιάννης
6. Δημητρόπουλος Νικόλας
7. Ζαφείρης Γιώργος
8. Ηλιάδης Ντένις
9. Θάνος Ηλίας
10. Θεοδοσόπουλος Evan
11. Θωμόπουλος Γιάννης
12. Ινδαρές Δημήτρης
13. Καραπαναγιώτης Νίκος
14. Κατσούπης Βασίλης
15. Κοργιανίτης Γιώργος
16. Κορώνης Πάνος
17. Κούπα Μέμη
18. Κρικρής Στηβ
19. Λάνθιμος Γιώργος
20. Λυμπερόπουλος Βαγγέλης
21. Μακρίδης Μπάμπης
22. Μαρινάκης Βαρδής
23. Μαρούδης Κώστας
24. Ματθιόπουλος Λάκης
25. Μαυροκέφαλος Σπύρος
26. Mιχαλόπουλος Σπύρος
27. Μιχαλόπουλος Χρήστος
28. Μουρδουκούτας Στάθης
29. Μπουλμέτης Τάσος
30. Μπουραντάς Βασίλης
31. Νούσιας Γιώργος
32. Ξενιτόπουλος Χρίστος
33. Παπαδημητρόπουλος Αργύρης
34. Παπαθανασίου Τόλης
35. Παπαστυλιανός Θεόφιλος
36. Πατραμάνης Χάρης
37. Πέτρου Χρήστος
38. Σκόκα Μαρία
39. Σώτας Δημήτρης
40. Χριστοφόρου Γιάννης
41. Dowie Claus
42. Patric Van Hautem

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts with Thumbnails